Jako člověk trávící značnou část drahocenného životního času prací na počítači, ocením jakékoliv softwarové nástroje, které zefektivní moji činnost. V průběhu let jsem vyzkoušel a otestoval nespočet aplikací a v tomto příspěvku se s vámi chci podělit o ty z nich, které stále používám a jsou zároveň zdarma. Tyto nástroje se staly do jisté míry nezbytnou součástí mé workflow a věřím, že mohou být přínosem pro každého, kdo chce zefektivnit své pracovní procesy. Ať už jste tedy student, freelancer nebo podnikatel, doufám, že v tomto seznamu doporučeného softwaru najdete nějakou hodnotu.

convert case
Výborný bezplatný online nástroj, který převádí text na různé velikosti a typy písmen - všechna písmena velká, všechna malá, každé drhé velké a tak dále. Nabízí také možnosti odstranění zalomení řádků, obrácení pořadí textu a hromady dalších editací včetně převedení do binárního kódu. Stačí jednoduše vložit svůj text a kliknout požadovanou možnost převodu. Používám snad u každé zakázky s delším textem a nenašel jsem rychlejší cestu. 
https://convertcase.net/

ant renamer
Free program pro Windows, který uživatelům umožňuje přejmenovat více souborů a složek současně s různými možnostmi, včetně přidání nebo odstranění textu, změny velikosti písmen a dalších. Podporuje dávkové přejmenování souborů a nabízí režim náhledu pro bezchybné přejmenování. Pro běžné potřeby přejmenování je ideální.
https://antp.be/software/renamer/download

µtorrent
Nejen pro piráty... µTorrent (uTorrent, mTorrent) je populární klient BitTorrent, který umožňuje uživatelům stahovat a nahrávat soubory prostřednictvím sítě peer-to-peer. Je k dispozici pro systémy Windows, macOS a Linux a nabízí funkce, jako je plánování, upřednostňování šířky pásma a vzdálené ovládání prostřednictvím webového rozhraní.
https://www.utorrent.com 

brave
Po mnoha letech s Firefoxem (Chromem, Operou,...) jsem přešel na tento webový prohlížeč, který je zaměřený na ochranu soukromí (ve výchozím nastavení blokuje reklamy a trackery). Ať už se ostatní populární prohlížeče tváří jakkoliv, s vaším soukromím a svobodou slova si nedělají hlavu. Poslední kapkou, po které jsem na tento prohlížeč přešel, byl politický příspěvek na blogu právě mnou používaného Firefoxu, kde tak trochu volali po cenzuře. Teď používám nejen Brave prohlížeč, ale také Brave vyhledávač. Ten sice není tak dokonalý jako Google, ale aspoň jej nezajímá, co v něm dělám a nepodsouvá mi ideologicky správné výsledky vyhledávání.
https://brave.com 

shotcut
Můj oblíbený open source software pro úpravu videa, který podporuje širokou škálu formátů a plně uspokojí mé nízké nároky. Nabízí funkce, jako je úprava časové osy, podpora rozlišení 4K, filtry a úprava zvuku. V žádném případě se nejedná o dokonalý produkt. Sem tam trochu drhne, ale pro moji minimální práci s videem je dostačující. Výhodou je i přenosná verze, kterou není třeba instalovat.   
https://www.shotcut.org 

bs player
Tady asi není moc co řešit. Pokud jsem v systému Windows, používám na přehrávání videa BS Player, který má úžasné automatické vyhledávání titulků. Možná už to stejným stylem funguje v jiných programech, ale já mám už dlouhá léta nainstalován tento a jsem spokojen. V Linuxu používám VLC player.  
http://bsplayer.com 

winamp
Klasika. Na hudbu jedině Winamp. Už přes dvacet let. Nepotřebuji nic jiného, i když se vývoj dávno zastavil a dnes je to solidní retro. Podporuje širokou škálu audio a video formátů a nabízí pro mne zbytečné funkce, jako je vizualizace, správa knihovny médií a skinování.
https://www.winamp.com
 
easy exif delete
Jednoduchý nástroj, který uživatelům umožňuje odstranit metadata EXIF z JPEG. Tato metadata zahrnují informace, jako je model fotoaparátu, datum a čas pořízení fotografie a souřadnice GPS. 
https://easy-exif-delete.en.uptodown.com/windows 

jpeg resampler
Super nástroj, který uživatelům umožňuje měnit velikost obrázků JPEG při zachování kvality obrazu. Používá dobrý algoritmus převzorkování, který zabraňuje degradaci obrazu. Když potřebuji zmenšit jeden obrázek, použiji většinou Photoshop, když celou složku, je tohle nejrychlejší řešení. Kromě změny velikosti je tu celá řada dalších možností úprav. Například konverze mezi různými formáty obrázků, podpora výřezů a změn barev u obrázků, zaostřování, práce s metadaty, generování HTML stránky pro nahrání na web, vkládání textu nebo loga do obrázku, automatická rotace obrázku podle metadat a mnohé další funkce. Klik klik klik a je hotovo. Převedené obrázky jsou pak ve své vlastní podsložce u originálů. A je to český program.
https://www.resampler.net 

libreoffice
LibreOffice je bezplatný open source kancelářský balík, který obsahuje aplikace pro zpracování textu, tabulky, prezentace a další. Nabízí funkce, jako je kompatibilita s formáty souborů Microsoft Office, vestavěný editor PDF a podpora více jazyků. LibreOffice je k dispozici pro Windows, macOS a Linux.
https://www.libreoffice.org 

wise care 365
U tohoto typu programů musím věřit doporučení autorit. V tomto konkrétním případě časopisu Chip, který rád čtu a který ve svých CD přílohách nabízí PRO licence, čehož já často využívám. Wise Care 365 je skvělý nástroj pro čištění a optimalizaci počítače. Má uživatelsky přívětivé rozhraní a řadu funkcí, jako je čištění disku a registru, ochrana soukromí a optimalizace systému. Je to univerzální řešení pro udržení bezproblémového chodu počítače. 
https://www.wisecleaner.com/wise-care-365.html