Budu asi trochu nosit mouku do mlýna a dřevo do lesa a objevovat Ameriku, ale nedávno jsem měl u natáčení českého filmu zajímavý rozhovor s borcem, který během covidu trpěl nějakou hodně brutální prokrastinací, čímž si nadělal velké dluhy a bez pomoci ostatních by se z toho dostával velmi těžko. Poté si to všechno lehce vyřešil, protože je šikovný. Konec dobrý. Napadlo mě tedy alespoň ve svém blogu připomenout lidem, že je opravdu nutné neodkládat důležité věci.
 
Každý má s něčím problém. Já mám co dohánět v komunikaci. Pořád někde jezdím a když už konečně usednu ke klávesnici, tak mi unavený mozek nedovolí se soustředit na vyřizování e-mailů a zpráv na sociálních sítích, takže to pak s omluvou doháním na poslední chvíli. Kolikrát by stačilo jen deset minut přemoci manipulaci lenosti a bylo by vše vyřešeno. 
Mám ale dva otestované tipy, jak s tímto bojovat. 

sledujte uspokojení, pamatujte na smrt
Nějak se přemožte a udělejte všechnu potřebnou práci. Jednorázově to zvládnete. Když bude hotovo, sledujte svoje uspokojení z vykonaného. Pozorujte tu úlevu, když máte všechny maily zodpovězeny, okna umytá, poplatky poplaceny a tak dále. Nepříjemnosti, co jste před sebou hrnuli týdny či měsíce jsou pryč. Radost, ne?
Tohle si dobře zapamatujte a když se příště objeví další nepříjemná věc k řešení. Klidně nahlas se ptejte sami sebe, jestli budete mít více radosti, když se do toho pustíte hned a nebo budete na konci dne spokojenější, když jste se rozhodli pro hraní videoher. Každý by byl s odstupem času raději v situaci, kdy si ve svém volnu oběhal úřady a stavil se u doktora na prohlídku, než kdyby si místo toho pustil seriál a nutné zanedbané věci jej čekaly někdy v budoucnu v patřičně horší verzi. Mluvte sami se sebou, porovnávejte alternativy. Nakonec zjistíte, že z prokrastinace se dělá nezdolná hydra, která je ve finále lehce porazitelná. 
A samozřejmě si buďte zodpovědně vědomi, že zubatá může na dveře zaklepat prakticky kdykoliv, tragédie už klidně čeká za rohem a jestli tu po sobě nechcete něco zanechat, tak jsou to nepříjemnosti, co se svezou třeba na vaši rodinu. Neodkládejte povinnosti, odolávejte volání lenosti, pamatujte na stav spokojenosti, když je vše hotové a pamatujte na smrt.

odměňte se
Nic není dobré přehánět. Toxická produktivita, dnes tak populární, je taky cesta do blázince. Kromě práce je záhodno si naplánovat i volno. A tím mám na mysli opravdové volno, kdy záměrně nebudete řešit svoje povinnosti. Natvrdo si zakažte práci a naordinujte požitky. Může to být vypnutí večer, když bude za celý den vše hotovo, ale také to může být jeden celý den, kdy si vědomě užijete to, co by za normálních okolností stálo v cestě vaší produktivitě. Takže místo jednoho dílu seriálu během dne, si dáte maraton v neděli a plně si vše užijete. Uděláte z toho událost, na kterou se těšíte celý týden. Nebudou vám v hlavě hartusit nějaké výčitky, protože co mělo být splněno, bylo splněno a zbytek je naplánován hned na pondělí, kdy je na ně vyhrazen čas.  

Jo, je tu hromada dalších faktorů, které by mi mohli odborníci omlátit o hlavu, a pokud někdo opravdový problém, tak mu těžko pomůže nějaký můj tip. Většina z nás, co posouváme úkoly do budoucna, žádným chronickým problémem netrpí a jenom klameme sami sebe.